10. huhtikuuta 2018

ANNA ARVOKAS LAHJA – LUE

Lahjoita lukuhetki – niminen kampanja on käynnistynyt kotikaupungissani Kuopiossa. Kirjastojen ilmoitustauluille on kiinnitetty ilmoituksia, joissa etsitään vapaaehtoisia käymään vanhusten luona palvelutaloissa. Ideana on lahjoittaa lukuhetki eli lukea kirjaa tai vaikka päivän lehteä vanhukselle, joka ei itse pysty lukemaan. Yksikin lukukerta on jo arvokas lahja, vaikkei voisi sitoutuakaan sen enempään.

Yhteinen lukuhetki on matalan kynnyksen helppoa yhdessäoloa. Tämmöinen vapaaehtoistyö voisi sopia introvertillekin suomalaiselle. Sellaiselle joka tuntee olonsa kotoisemmaksi kirjojen kuin ihmisten parissa eikä mielestään löydä oikeita sanoja sosiaalisissa tilanteissa, mutta jonka rinnassa sykkii kuitenkin lämmin sydän yksinäisiä kohtaan. Kirjan tai lehden lukeminen toimii sillanrakentajana ihmisten välillä. Lukemisen avulla voi päästä jutun alkuun.

Monille meistä on luettu lapsuudessa iltasatuja ja usein perinne jatkuukin seuraavaan sukupolveen. Lapset ovat saaneet kokea olevansa tärkeitä ja rakastettuja vanhemman viettäessä aikaa juuri heidän kanssaan. Yhteiset lukuhetket ovat merkinneet yhdessäoloa, iloa ja rentoutumista.

Nyt on mahdollisuus kääntää asetelma toisin päin. Vanhainkodeissa järjestettyjen ääneenlukutilaisuuksien on todettu parantavan ikääntyneiden mielialaa. Hyvän kirjan kuunteleminen pitää aivot skarppeina. Eikä haittaa, vaikka muistisairauden vuoksi vanhus eläisi menneissä ajoissa. Kun lempeä ääni vieressä lukee tuttua tarinaa, niin muistisairas ihminen voi tuntea olevansa taas se pieni lapsi vanhemman lähellä. Silloin ahdistus hälvenee ja levoton mieli rauhoittuu.

Tiina Mähönen


Kuva kirjoittajan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti