10. huhtikuuta 2018

TAHTOO OMAN MAAILMANPERINNÖN!

Kulttuuri puhuttaa, Oulussakin. Rakas kotikaupunkini halajaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Kunnioitettava tavoite – enää ei tarvita muuta kuin sitä kulttuuria! Onhan meillä toki laadukas teatteri, moderni taidemuseo, musiikkifestarit ja sanataiteenkin osaamista, melko kuuluisia kirjailijoita aivan. Kylmä tosiasia taitaa kuitenkin olla, että Oulu tunnetaan ennen kaikkea teknologiakaupunkina.  Oululainen ossaaminen ei ole perinteisesti tarkoittanut kulttuurisia taitoja, mutta kulttuuripääkaupunkihankkeen ansiosta on herätty jos ei nyt vallan arvostamaan, niin ainakin tiedostamaan oululaista kulttuuriperintöä. Tervantuoksuista historiaa, nykytaidetta, modernia arkkitehtuuria (ne vanhat rötisköt joutikin purkaa). Mitä näitä nyt onkaan.

Kulttuurikärpäsen puraisema Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus on päättänyt esittää Oulujoen vesivoimala-arkkitehtuuria UNESCOn maailmanperintökohteiden Suomen aieluetteloon. Yksi YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCOn toimialueista on maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön vaaliminen; maailmanperintösopimuksen tavoitteena on lisätä ainutlaatuisten kulttuuri- ja luonnonperintökohteiden arvostusta, levittää niitä koskevaa tietoa, sekä pelastaa, suojella ja kunnostaa arvokkaita perintökohteita. Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen tekemän esityksen mukaan Oulujoen vesivoimala-arkkitehtuuri on elävää, modernia kulttuuriperintöä, jossa voimalaitokset ovat edelleen merkittävä osa suomalaista energiantuotantoa ja voimaloiden yhteyteen rakennetut yhdyskunnat vetovoimaisia asuinalueita. Oulujoen vesistön tarina täydentäisi maailmanperintöluetteloa toisen maailmansodan jälkeisen jälleenrakennuskauden arvovalinnoista, vesivoimalaitosarkkitehtuurin kehittymisestä sekä rakennetuista maisemakokonaisuuksista, todetaan selvityksessä. Hienosti muotoiltu. Huomatkaa, että puhutaan ainutlaatuisen luonnonperinnön, komean Oulujoen, pilaamisesta kamalilla voimalahökötyksillä. Hyvästi, kuohuvat kosket ja lohiapajat. Hyvästi vapaa luonto!

Eikö Oululla todellakaan ole tarjota muuta – aidompaa – kulttuuria maailmanperinnöksi? Mitä tahansa kulttuuriksi kehuttua ei tietenkään UNESCOn listoille huolita. Tarkat kriteerit määrittelevät, mikä on kyllin arvokasta maailmanperinnöksi. Mutta uskokaa tai älkää, Oulussa on kohde, joka täyttää nämä ehdot, vieläpä kirkkaasti! Haukiputaan kirkko. Sattumoisin kotikirkkoni, mutta sehän ei maailmanperintökriteereissä paljon paina :)

                                nimimerkki ”Kulttuurin kukkanen”


Kuva Oulun seurakunnat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti