10. huhtikuuta 2018

Tekoäly – tulevaisuuden kirjailija ja säveltäjä

Tekoälyohjelma oppi vuoden 2017 lopulla muutamassa tunnissa shakin suurmestariksi. Pelaamalla itseään vastaan. Shakin älykkäimmät siirrot ja pelistrategia vaativat tietynlaista luovuutta, mutta pelissä on kuitenkin säännöt. Entä jos varsinaisia sääntöjä ei ole ja nykyistä kehittyneempi tekoäly saa lähitulevaisuudessa olla vapaasti luova?

Musiikissa on omat löyhät säännöt, mutta nuotit voidaan laittaa mihin järjestykseen tahansa. Annetaan tekoälylle analysoitavaksi esimerkiksi kymmenentuhannen sävellyksen nuotit ja kerrotaan näiden sävellysten olevan kaupallisia hittejä tai taiteellisesti arvostettuja. Kirjoittaako tekoäly sellaisia ihmiskorvaa miellyttäviä sävelkulkuja, joita ihminen ei ole koskaan tullut ajatelleeksi tai joista ihminen ei edes tiedä pitävänsä?

Tekoälyn ei edes tarvitse luoda valmista sävellystä tai tekstiä. Pelkät aihiot ja ideat nopeuttavat sävellys- ja kirjoitusprosessia valtavasti. Annat tekoälylle raamit sävellyksestä tai tekstistä ja nukut yön yli. Aamulla odottaa sata variaatiota. Kun olet riittävän tyytyväinen, voit lisätä siihen oman taiteellisen panoksen tai tehdä tarvittavaa hienosäätöä ja kielenhuoltoa. Mutta kuka tällöin on syntyneen teoksen varsinainen tekijä?

Tekoälylle ei tule kirjoitusblokkia, eikä sen sävelkynä tylsy. Se työskentelee kellon ympäri niin kauan, kunnes sen käsketään lopettaa. Jolloin se toivottavasti lopettaa.

MK

Kuva kirjoittajan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti