10. huhtikuuta 2018

VÄRIT PALAAVAT SISUSTUKSEEN

Pitkä kuiva, harmaa kausi on ohitse. Tanskalainen väri- ja trendianalyytikko Nina Bruun sanoo, että ”väreistä on jälleen muodostumassa tapa ilmaista itseään”. Kaipuu luontoon korostuu nyt murrettuina, luonnosta poimittuina väreinä, pintojen karheutena ja ekologisina kankaina. Luonnollisuus on tärkeää, pintojen täytyy hengittää, ja aitoja pintamateriaaleja: puuta, kiveä, villaa ja pellavaa suositaan. Maanläheisten sävyjen vierellä säilyy yhä valkoinen väri mutta nyt hieman pehmeämpänä. Käsityö on taas kunniassa, ja kierrätettävyys on tärkeää. Kankaat vetoavat aisteihin, ne ovat läpikuultavia, rouheita, iho saa niistä tuntuman. Värisävyillä, materiaaleilla ja pinnoilla leikitellään. Makuuhuoneessa vuoteet ovat runsaita ja pesämäisiä,  ja makuuhuoneen sisustukseen kiinnitetään huomiota. Se ei ole vain nukkumispaikka, vaan rentoutumista ja hiljentymistä korostetaan rauhallisella tyylillä. Isolehtiset viherkasvit palaavat sisustukseen ja kasviaiheet kankaisiin ja mattoihin. Matot ovat isoja, pehmeitä sekä ääntä vaimentavia. 

Kodin rauhoittavat värit tuovat vastapainoa kiireiselle työlle. ”Tikkurilan Vuoden väri N405 Ruukku henkii käsityöläisperinteitä ja saa tilan kuin tilan hehkumaan”, sanoo Tikkurilan designpäällikkö Marika Raike Color Now-lehdessä.
Seppo Rihlama kertoo kirjassaan "Värioppi” värien psykologisista vaikutuksista sisustuksessa.  Punainen on lämmittävä, jopa hermostuttava väri. Sisustuksessa sitä tulisi käyttää pieninä pintoina. Keltainen on dynaaminen väri, ja sitä suositaan kautta maailman keittiöissä. Vihreä on tasapainottava ja luova väri, joten se sopii työtiloihin. Sininen rauhoittaa, ja siksi se on usein suosittu makuuhuoneissa. Violetti on tyynnyttävä mutta myös  dramaattinen, joten myös  sitä kannattaa käyttää vain vähän. Valkoinen kertoo puhtaudesta ja valoisuudesta. Liika valkoinen voi saada tilan tuntumaan myös kolkolta. Musta on surun väri, ja siksi sitä ei suositella kotiin suurina pintoina. Väreissä vaikuttavat paljon myös niiden sävyt. Oikean sävyn löytyminen on tärkeää,  ja värivalinnoissa  jos missä kannattaa käyttää ammattilaista. Sillä tavalla kotiin luodaan juuri haluttu tunnelma kerralla.
Valaistuksella saadaan myös helposti muutettua kodin tunnelmaa, ja siihen kiinnitetään tänä päivänä yhä enemmän huomiota. Valaistus vaikuttaa väreihin lämmittävästi tai kylmentävästi, sillä on siis väliä, minkälaisen lampun valitsee valaisimeen.

Rebekka 

Kuva Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti