7. huhtikuuta 2018

Vuotamisen ilosta


Tumman sakean punaista, lämmintä, liukasta. Tai kuivempaa, ruskeaa, palasia. Tarttuvaa. Jää (pöntön) posliiniin kuin puolitahmeaa sisältävä kuuma neste. Kuvaillessaan kuukautisvuotoaan puolijulkisesti tulee samalla ajatelleeksi paljon kaikenlaista. Tabuaihehan tämä vähän on. Vaan eiväthän ihmiset yleensä juttele kasuaalisti ulosteidensakaan koostumuksesta. Jokin kuitenkin sai minut kirjoittamaan mieluummin menkoista kuin paskasta.
                      Ehkä se, että tässä tabussa on kyse epätasa-arvosta. Ihmiskunnasta vain puolen kehot vuotavat välillä verta ja kohdunkalvon palasia ulos pillusta. Joten ihmiskunnasta vain puolet kärsii suoraan aiheen piilottelusta, mystifioinnista, välttelystä ja suoranaisesta vihaamisesta. Vain puolen kehoissa tulevat näkyväksi menkkojen ympärille kietoutuvat kieroutuneet kulttuuriset ja sosiaaliset rakennelmat. Jotenkin epätasaisesti jakautuvaa kärsimystä on vaikeampi kestää kuin kaikkien yhteistä. Silloin kun on kyse epätasa-arvosta.
                      Suurin osa kohdullisista ihmisistä vuotaa noin 21–35 päivän välein, noin 2–7 päivän ajan siteeseen, tamponiin, kuukuppiin, pikkuhousunsuojaan, kestositeeseen, kuukautissieneen, älytekstiilisiin menkkapikkareihin (jotka haluaisin), pikkareihin, farkuille, reisille, taiteltuun vessapaperiin, revittyyn kankaanpalaseen, kasvinlehdille ja oksille, valkoisen minihameen takapuolelle, kylpyammeeseen, saunan lauteille, lakanoihin, patjaan, kumppanin kasvoille, auton penkille, lähimetsän puun juurelle, järveen, vapaasti juoksuhousuihin maratonilla, työtuolin päälle taiteltuun pyyhkeeseen, yhteisöstä eristetyn vajan lattialle.
                       Siinä on melkoisen suuri ero, vuotaako 2 päivää vai viikon tai vuotaako iloisen väriseen hygieeniseen silikonikuukuppiin vai veljiltä pieneksi käyneen flanellipaidan hihasta revittyyn riepuun, jonka pesee salaa öisin. Myös se merkitsee onko tabuaiheen tiimoilta niin etuoikeutettu, että voi juosta maratonin kuukautisten ensimmäisenä päivänä valiten vuotaa vapaasti juoksutrikoisiin ja päätyen someen herätellen keskustelua aiheesta maailmanlaajuisesti. Toisaalla menkkainen nainen vuotaa vajan lattialle kuukautistuotteiden puuttumisen takia ja saa luvan tulla esiin vasta kuukautisten päätyttyä, ettei saastuta muita yhteisön jäseniä. Kohdullisten ihmisten kokemusten menkoista täytyy vaihdella todella paljon. Niille, joilla on varaa, kuukupin maailmanvalloitus on mullistanut kuukautiset ja tuonut oman kehon lähemmäksi itseä. On eri tatsi kiertoon, vuotoon, kehoon, emättimen seinämiin ja sen kallistuskulmaan, kun kaivaa silikonisen kupin itsestään sormilla ulos ja näkee mitta-asteikosta, paljonko on viimeisten 12 tunnin aikana valunut.
                      Jos sen sijaan haluamme jatkaa piilottelua, mystifiointia, välttelyä ja suoranaista vihaamista, voimme jatkaa linjalla, jossa kuvahaun “menstruation” tuloksena on kuva, jonka olen liittänyt tekstiin.

- MJ

Kuva Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti